ind2014.jpgJuż od pięciu lat każda kolejna odsłona Święta Szlaku Zabytków Techniki przyciąga coraz więcej osób ciekawych przemysłowego kunsztu XIX i XX wieku. Również i w tym roku nasze stowarzyszenie proponuje Państwu udział w INDUSTRIADZIE ROWEROWEJ. Na czym to polega ? Zorganizowaną grupą osób na rowerach rozpoczynamy podróż po Szlaku Zabytków Techniki. Każdego roku wybieramy inne cele wycieczki poznając w ten sposób bogactwo postindustrialnego Śląska. Trzecią edycję naszego cyklu postanowiliśmy poświęcić naszemu sąsiedniemu miastu - Bytomiowi. Na szlaku naszej wycieczki spotkamy: Elektrociepłownię Szombierki, Parowozownię Kolei Wąskotorowej w Karbiu oraz szyb Krystyna. Na przeważającym odcinku trasy będziemy poruszać się drogami drugorzędnymi o małym natężeniu ruchu, drogami rowerowymi, ścieżkami polnymi, leśnymi i bezdrożami. Długość trasy w jedną stronę wynosi ok. 20 km. Planowany jest powrót Kolejką Wąskotorową. Koszt przejazdu z rowerem to 8 zł dla dorosłych i 5 zł dla dzieci. Zniżek dla osób starszych nie przewidziano. W przypadku braku miejsca w kolejce istnieje możliwość powrotu zwykłym pociągiem PKP. Wycieczka nie odbędzie się tylko z powodu ciągłych opadów deszczu i w związku z nimi może być odwołana nawet w dniu wyjazdu. Trasa przejazdu: Tarnowskie Góry Rynek - Bobrowniki Śląskie, Bytom Blachówka - Stroszek - Dąbrowa Miejska - Karb - Szombierki - Centrum. Poniżej przedstawiamy pozostałe sprawy organizacyjne: - termin wycieczki 14.06.2014 r. (sobota), - udział w wycieczce jest bezpłatny, - odpłatny jest tylko przejazd Kolejką Wąskotorową lub koleją PKP - koszt biletu należy zorganizować we własnym zakresie, - zbiórka o godz. 9:00 na rynku w Tarnowskich Górach, - planowany powrót Kolejką Wąskotorową między godz. 16:00 a 17:00 lub 19:00 a 20:00, - z uwagi na zapisy wejść do Elektrociepłowni Szombierki liczba wejściówek jest ograniczona, - powrót do Tarnowskich Gór jest uzależniony od terminów wejścia do obiektów, - należy zabrać ze sobą dokument tożsamości, prowiant, napoje, kurtkę przeciwdeszczową, no i oczywiście sprawny rower, - długość trasy ok. 20 km (w jedną stronę), - każdy uczestnik wycieczki musi zapoznać się z regulaminem wycieczki, - w wycieczce mogą brać udział osoby dorosłe i dzieci pod opieką dorosłych, - każdy uczestnik wycieczki musi się wpisać na listę uczestników, - na listę można się wpisać drogą mejlową lub w dniu wyjazdu (rafgis@o2.pl), - jakiekolwiek pytania proszę kierować pod adres: rafgis@o2.pl, - Regulamin wycieczki. Poniżej kilka przydatnych linków: - Industriada - Elektrociepłownia Szombierki - Górnośląskie Koleje Wąskotorowe - Szyb Krystyna Na przedsmak zaplanowanych atrakcji zapraszam do obejrzenia galerii miejsc, które odwiedzimy. Do zobaczenia na trasie.