P1190034.jpgMiło nam poinformować o podpisaniu przez nasze Stowarzyszenie umowy z miastem Bytom dotyczącej dofinansowania budowy trasy rowerowej. Tarnogórska sieć tras rowerowych oprowadza rowerzystów po zabytkach i atrakcjach Tarnowskich Gór. Jedynym wyjątkiem jest położony w Bytomiu ośrodek Dolomity Sportowa Dolina, który obok atrakcji tarnogórskich pojawia się na tabliczkach R-3 jako cel podróży. Do tej pory trasa kończyła się w szczerym polu na granicy obu miast. Dzięki wsparciu finansowym miasta Bytom, nasze Stowarzyszenie ustawi odpowiednie słupki ze znakami po stronie bytomskiej. Teraz już bez obaw będzie można dojechać do DSD. Prace planujemy rozpocząć pod koniec sierpnia i na początku września. Wykopane już zostały odpowiednie doły pod słupki. W tym samym czasie naprawimy dzieło wandali, którzy poniszczyli oznakowanie w zeszłym roku na odcinku od Hałdy Popłuczkowej do granicy z miastem Bytom. Korzystając z okazji chciałbym podziękować Panu Gracjanowi Bossowskiemu - właścicielowi DSD - za zgodę na ustawienie słupków oraz przychylność przy realizacji naszego pomysłu. Podobnie jak w przypadku dofinansowania projektu przez Tarnowskie Góry, także i prace budowlane po stronie Bytomia członkowie Stowarzyszenia wykonają za darmo. Uzyskane pieniądze przeznaczymy jedynie na materiały budowlane, słupki i znaki drogowe.